Adatbázis

Az AIDA64 beállításaiban kell konfigurálnunk az adatbázist. Először a szolgáltatót kell megadni, majd a további beállítások a választott adatbázistípustól függően alakulnak. Olyan típusú adatbázist válasszunk, amilyet a rendszerünkben használunk! Az AIDA64 Business könyvtárában, a „SQL_Schema” elnevezésű mappában 8-féle adatbázishoz található sémafájl, a 9. támogatott formátumhoz (ODBC) nincs szükség ilyenre.

Magyarázat:

Szolgáltató és adatbázissémák

Ha nem Accesst használunk, az SQL adatbázistáblákat inicializálni kell az SQL_Schema mappában található „DB - *.*” fájlok segítségével.

  • DB - Access.mdb – Adatbázisfájl MS Access 2000/XP/2003/2007-hez
  • DB - Access97.mdb -- Adatbázisfájl MS Access 97-hez
  • DB - InterBase.sql – Séma Borland InterBase and Firebirdhöz
  • DB - MySQL.sql -- Séma MySQL-hez
  • DB - Oracle.sql -- Séma Oracle-höz
  • DB - PostgreSQL.sql -- Séma PostgreSQL-hez
  • DB - SQLServer.sql -- Séma MS SQL Serverhez
  • DB - Sybase.sql -- Séma Sybase-hez

Kiszolgáló

Adjuk meg annak a számítógépnek a nevét, amelyen az SQL adatbázisunk található! Amennyiben szükséges kiszolgálóportot is megadhatunk.

Adatbázis

Itt adhatjuk meg az adatbázisfájl helyét (MS Access esetén), illetve az adatbázis nevét. Ehhez először adjuk meg a hitelesítéshez szükséges adatokat, hogy az AIDA64 ki tudja olvasni a kiszolgálóról az adatbázisok listáját!

Illesztő

Válasszuk ki a szükséges illesztőprogramot, illetve először telepítsük, ha szükséges!

Windows-jelszóhitelesítés használata

Ha ezt az opciót engedélyezzük, akkor az éppen bejelentkezett felhasználóval tudunk bejelentkezni az SQL-szerverre. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy a felhasználóknak legyen jogosultsága írni az adatbázisba!

Teszt gomb

Ellenőrizhetjük, hogy megfelelően adtuk-e meg az adatbázis eléréséhez szükséges adatokat.


MS SQL Server (SQLOLEDB) / MS SQL Server 2005+ (MSOLEDBSQL)

Tovább...

MySQL (MSDASQL) / MariaDB

Tovább...

Borland InterBase / Firebird (MSDASQL)

Az InterBase, illetve Firebird adatbázis használatához beállíthatunk adatforrást, de ez nem szükséges. Adjuk meg a kiszolgálónk nevét vagy IP-címét és az adatbázis-kapcsoláshoz szükséges portot, majd válasszuk ki az adatbázisunkat és az illesztőprogramot! Megadhatjuk egy felhasználó nevét és jelszavát, valamint használhatunk Windows-jelszóhitelesítést.

Amennyiben a riportokat Borland InterBase adatbázisba szeretnénk készíteni, akkor telepítenünk kell a hálózatban található számítógépekre az InterBase ODBC-illesztőprogramot! Ha Firebird adatbázisba készítjük riportjainkat, akkor telepítsük a Firebird-klienst és a Firebird ODBC- (InterBase ODBC-) illesztőprogramot az összes hálózati számítógépre. Ezekhez vásároljuk meg az „Easysoft ODBC-InterBase Driver” illesztőprogramot a http://www.easysoft.com weboldalról.

MS Access 97 (MS.Jet.OLEDB.4.0)

A MS Access 97 esetében csak az adatbázis elérési útját kell megadni, amit az „SQL_Schema” elnevezésű mappában találhatunk. Ezt a fájlt másoljuk ki egy olyan megosztásba, amelyet a kliensek majd módosítani tudnak, és ezt állítsuk be használatra! Figyeljünk arra, hogy központi adatbázis használatakor távoli elérési útvonalat adjunk meg! Itt megadhatjuk még a csatlakozáshoz szükséges felhasználónevünket, jelszavunkat is.

A MS Access csak tesztelési célra ajánlott, mivel egy időben csak egy számítógép képes teljesen hozzáférni ugyanahhoz az Access fájlhoz. Nem szükséges, hogy a számítógépekre telepítve legyen a MS Access program.

MS Access 2000 / XP / 2003 (MS.Jet.OLEDB.4.0)

A MS Access 2000 / XP / 2003 esetében csak az adatbázis elérési útját kell megadni, amit az „SQL_Schema” elnevezésű mappában találhatunk. Ezt a fájlt másoljuk ki egy olyan megosztásba, amelyet a kliensek majd módosítani tudnak, és ezt állítsuk be használatra! Figyeljünk arra, hogy központi adatbázis használatakor távoli elérési útvonalat adjunk meg! Itt megadhatjuk még a csatlakozáshoz szükséges felhasználónevünket, jelszavunkat is.

A MS Access csak tesztelési célra ajánlott, mivel egy időben csak egy számítógép képes teljesen hozzáférni ugyanahhoz az Access fájlhoz. Nem szükséges, hogy a számítógépekre telepítve legyen a MS Access program.

Oracle (MSDAORA)

Az Oracle adatbázis használatához adjuk meg a kiszolgálónk nevét vagy IP-címét és az adatbázis-kapcsolódáshoz szükséges portot, majd válasszuk ki az adatbázisunkat! Megadhatjuk egy felhasználó nevét és jelszavát, valamint használhatunk Windows-jelszóhitelesítést.

Amennyiben a riportokat Oracle adatbázisba szeretnénk elkészíteni, akkor telepítsük az Oracle klienst az összes hálózatba kötött számítógépre a telepítő CD-ről!

PostgreSQL (MSDASQL)

A PostgreSQL adatbázis használatához beállíthatunk adatforrást, de ez nem szükséges. Adjuk meg a kiszolgálónk nevét vagy IP-címét és az adatbázis-kapcsolódáshoz szükséges portot, majd válasszuk ki az adatbázisunkat és az illesztőprogramot! Megadhatjuk egy felhasználó nevét és jelszavát, valamint használhatunk Windows-jelszóhitelesítést.

Ha PostgreSQL-t választunk, a hálózatban lévő összes számítógépre fel kell telepíteni egy „PsqlODBC”-t, mely letölthető az alábbi weboldalról: http://pgfoundry.org/projects/psqlodbc.

Sybase (SybaseASEOLEDBProvider)

A Sybase adatbázis használatához beállíthatunk adatforrást, de ez nem szükséges. Adjuk meg a kiszolgálónk nevét vagy IP-címét, majd válasszuk ki az adatbázisunkat! Megadhatjuk egy felhasználó nevét és jelszavát, valamint használhatunk Windows-jelszóhitelesítést.

Amennyiben a riportokat Sybase adatbázisba szeretnénk elkészíteni, akkor telepítsük a Sybase ASE ODBC-illesztőprogramot az összes hálózatba kötött számítógépre a telepítő CD-ről!

ODBC (MSDASQL)

Amennyiben más olyan adatbázissal rendelkezünk, amely a szolgáltatók listájában megtalálható, és elérhető hozzá ODBC-illesztő, akkor lehetőségünk van ennek az adatbázisnak a használatára is.