Hogyan kell beállítani a MySql és a MS Sql adatbázist?

A MySQL az egyik ajánlott adatbázis az MS SQL mellett, melyet az AIDA64 teljes mértékben támogat.

MySql adatbázis létrehozása és beállítása

Először is telepítsük a MySql szolgáltatást a szerverünkre (jelen esetben XAMPP)! Amint ez megtörtént hozzunk létre egy új felhasználót: adjuk meg a felhasználó nevét, jelszavát, majd hosztnak válasszuk a „Bármilyen hoszt” opciót. Itt rögtön létrehozhatunk egy adatbázist is, a felhasználónk nevével, és teljes jogosultságot is kapunk. A „Felhasználó hozzáadása” gombra kattintva hajtsuk végre ezt a műveletet.

Ezt követően vonjuk vissza a felhasználó többletjogait, hogy csak a riportkészítés működéséhez szükséges módosításokat tudja végrehajtani.

A MySql-hez való globális hozzáférési jogosultságát hagyjuk a készítéskor létrejött USAGE jogosultságon, és módosítsuk az adatbázis-specifikus jogait a „Jogok szerkesztése” linkre kattintva.

Ha megnyílt a „Jogok szerkesztése: Felhasználó 'aida64'@'%' - Adatbázis aida64” ablak, akkor az „Adatbázis-specifikus jogok”-nál kattintsunk a „Kijelölés törlése” linkre, majd jelöljük be az „Adatok” oszlopban lévő engedélyek közül azokat, amelyekre szükségünk van. A SELECT, INSERT és UPDATE opciót mindenképpen engedélyezzük, hogy a riport biztosan el tudjon készülni. Ha szeretnénk, hogy törölni is tudjon a felhasználónk az adatbázisból, adjunk neki DELETE jogot is.

Ahhoz, hogy az AIDA64 használni tudja az adatbázist, inicializálnunk kell a táblákat. Ahhoz hogy ezt megtegyük, másoljuk ki az „SQL_Schema” mappában megtalálható „DB - MySQL.sql” lekérdezést, majd futtassuk le a létrehozott adatbázison.

A fenti beállítások teljes lekérdezése

Íme a teljes lekérdezés, mely létrehozza az adatbázist, a felhasználót a megfelelő jogosultságokkal, és inicializálja a táblákat az adatbázisban:

CREATE DATABASE IF NOT EXISTS `aida64` ;

GRANT SELECT , INSERT , UPDATE , DELETE ON `aida64` . * TO 'aida64'@'%';

SET PASSWORD FOR 'aida64'@'%' = PASSWORD('aida64');

CREATE TABLE aida64.Report (
    ID            INT UNSIGNED AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY,
    RVersion      VARCHAR(255),
    RHost         VARCHAR(255),
    RHostComment  VARCHAR(255),
    RUser         VARCHAR(255),
    RLocation     VARCHAR(255),
    RDateTime     VARCHAR(16),
    RComplete     BIT NOT NULL
);
CREATE TABLE aida64.Item (
    INum          INT,
    IPage         VARCHAR(100),
    IDevice       VARCHAR(255),
    IGroup        VARCHAR(255),
    IField        VARCHAR(255),
    IValue        VARCHAR(255),
    IIcon         INT,
    IID           INT,
    ReportID      INT UNSIGNED NOT NULL,

    CONSTRAINT    cnstI1 FOREIGN KEY(ReportID) REFERENCES Report(ID)
);

CREATE TABLE aida64.NextID (
    TableName     VARCHAR(6) PRIMARY KEY,
    NextID        INT NOT NULL
);

INSERT INTO aida64.NextID (TableName, NextID) VALUES ('Report', 1);

ODBC telepítése számítógépenként

Az ODBC telepítésének előfeltételeiről ide kattintva tájékozódhat.

A hálózatban lévő összes számítógépre fel kell telepíteni egy 32 bites „MySQL Connector/ODBC”-t (korábbi nevén MyODBC Driver). Ez letölthető az alábbi weboldalról: http://www.mysql.com/products/connector/.

A telepítés Csoportházirend-kezelővel könnyedén megoldható. Hozzunk létre egy új csoportházirend-objektumot – vagy használjuk a már meglévő AIDA64 indításánál használt objektumot –, majd erre kattintsunk jobb egérgombbal, és válasszuk a Szerkesztés menüpontot.

Nyissuk meg a Számítógép konfigurációja / Házirendek / Szoftverbeállítások / Szoftver telepítése gyorsmenüjét és itt válasszuk az Új / Csomag menüpontot.

Tallózzuk ki UNC útvonalon keresztül a megosztásban lévő, olvasási joggal rendelkező MSI-fájlt, amit telepíteni szeretnénk, majd nyissuk meg. Az előugró „Szoftver központi telepítése” ablakban válasszuk a „Speciális” opciót, majd az OK gomb megnyomása után nyissuk meg a „Biztonság” fület, és adjunk a felhasználóknak olvasási jogosultságot a telepítéshez. A „Hitelesített felhasználók”-nak már alapértelmezés szerint olvasási jogosultsága van.

Ha megnyomjuk az OK gombot, már hozzá is adjuk a listához az új telepítendő programot.

Most már csak a kliensszámítógépek csoportházirendjét kell frissítenünk. Ez a művelet újraindítást igényel majd a számítógépeken, mivel olyan eseményt állítottunk be, amely még indítás közben hajtódik végre.

Az AIDA64 beállítása

A MySQL adatbázis használatához beállíthatjuk a Windowsban létrehozott adatforrásainkat, de ez nem szükséges, mivel ezeket az információkat az AIDA64 is képes kezelni.

Adjuk meg kiszolgálónk nevét vagy IP-címét és az adatbázis-kapcsoláshoz szükséges portot, majd a létrehozott felhasználó nevét és jelszavát, ezután válasszuk ki az adatbázisunkat és az illesztőprogramot!

MySQL-optimalizáció használatához 3.22.5-ös verziójú vagy újabb MySQL adatbázis szükséges, ez felgyorsítja az új rekordok beszúrását az adatbázisba.

Kattintsunk a Teszt gombra, és ellenőrizzük, hogy minden információt helyesen adtunk-e meg.

Végül ellenőrizzük a helyi tűzfal beállításait: a tűzfalon át kell engednünk jelen esetben a 3306-os TCP/UDP portot, hogy a hálózat többi számítógépe is képes legyen elérni az adatbázist.


 

MS Sql adatbázis létrehozása és beállítása

A MS SQL Server kis és nagy hálózatok esetén egyaránt használható. A 2005 utáni adatbázisokhoz már a MS SQL Server 2005+ (MSOLEDBSQL) szolgáltató az ajánlott.

A szerverünkön nyissuk meg a MS SQL Management Studiót és az SQL-szerverhez való csatlakozás után állítsuk be, hogy milyen típusú hitelesítési módot szeretnénk használni (Windows-hitelesítési mód, vagy SQL Server és Windows-hitelesítési mód)! Az Adatbázisok mappára jobb egérgombbal kattintva hozzunk létre egy új adatbázist AIDA64 néven! Erre az adatbázisra kattintsunk szintén jobb egérgombbal, és indítsunk egy új lekérdezést az AIDA64 / SQL_Schema mappában található „DB - SQL Server.sql” séma alapján, ezzel létrehozva a szükséges táblákat!

Ajánlott erre a célra egy új felhasználót is létrehozni az SQL Serveren! Ehhez válasszuk a Biztonság / Bejelentkezések mappa gyorsmenüjéből az „Új bejelentkezés” opciót! Az Általános lapon adjuk meg a felhasználónk nevét, majd válasszuk ki az SQL Server hitelesítését, és írjuk be a felhasználó jelszavát is! Végül válasszuk ki alapértelmezettként a létrehozott AIDA64 adatbázisunkat és egy alapértelmezett nyelvet, majd állítsuk be a felhasználó jogosultságait is a „User Mapping” fülön! Itt válasszuk ki az AIDA64 adatbázist, és adjunk ehhez írási (db_datawriter) és olvasási (db_datareader) jogosultságot!

Az AIDA64 Business beállításainál válasszuk ki a „MS SQL Server” szolgáltatót, és adjuk meg a kiszolgálóhoz a szerverünk nevét, majd a hitelesítéshez szükséges adatokat, vagy használjunk Windows-hitelesítést. Ha megfelelő jogosultságokkal rendelkezünk, akkor az Adatbázis sorban kiválasztható a létrehozott AIDA64 adatbázisunk.

Amennyiben a „BULK INSERT” funkciót is szeretnénk használni, ahhoz az SQL Serveren is adjunk hozzáférést a felhasználó tulajdonságainál, a „Server Roles” lapon! Itt válasszuk ki a „bulkadmin” opciót! Ez felgyorsítja az új rekordok beszúrását a MS SQL Server adatbázisába. Továbbá szükséges beállítani egy hálózati mappát, amihez minden felhasználó írási jogosultsággal hozzáfér.

Tűzfalbeállítások

Amennyiben a kliensszámítógépeken hibaüzenetet kapunk, mely szerint a gépek nem tudnak csatlakozni a szerverhez, vagy egyéb probléma van a hozzáféréssel, az SQL Serveren futtassuk le az alábbi parancsot, amellyel megnyitjuk a 1433-as portot:

netsh advfirewall firewall add rule name="SQL Server" dir=in action=allow protocol=TCP localport=1433