Kérdése van? Olvassa el Online tudástárunkat!

Online Tudástár

1.Hogyan készítsek automatizáltan hálózati leltárt tartományi környezetben, csoportházirend segítségével?

Az AIDA64 Businesst, Network Auditot vagy Engineert egy számítógépes rendszerben a legegyszerűbben tartományvezérlővel lehet futtatni. Ilyenkor a kliensek bejelentkezési szkriptjébe kell felvenni az AIDA64 indítását, így – amint a kliensek belépnek a tartományba – a szoftver automatikusan elindul.

Amennyitben nem rendelkezik tartományvezérlővel, olvassa el a Workgroup hálózathoz tartozó útmutatónkat.

Tovább a cikkhez
2.Hogyan készítsek riportokat?

A riportokat javasolt CSV-fájlba vagy adatbázisba menteni, mert ezekkel a formátumokkal a legegyszerűbb dolgozni. A HTML és MHTML akkor lehet hasznos, ha csak egy riportra van szükségünk vagy böngészőben akarjuk megjeleníteni az adatokat, de igény szerint választhatunk a további támogatott riportformátumok közül is.

Tovább a cikkhez
3.Hogyan követhetőek a számítógépek hardvereinek és a szoftvereinek a változásai?

A Változáskezelő nagy mértékben megkönnyíti a rendszergazdák életét, mivel CSV-riportfájlok vagy AIDA64-riportokat tartalmazó SQL adatbázis alapján láthatóvá és nyomon követhetővé teszi a számítógépes hálózatban bekövetkező változásokat. A modulban két vagy több riport készítése között bekövetkezett változásokat láthatjuk, illetve csoportosíthatjuk hétféle szempont szerint: Számítógép, Felhasználó, Dátum, Dátum / idő, Esemény, Komponens, Teljes lista.  A már beállított adatbázisunkban vagy fájlokban található riportokat az „Indítás” gombra kattintva tölthetjük be.

Tovább a cikkhez
4.Hogyan tudom megadni, hogy milyen típusú adatok kerüljenek a riportba?

Az AIDA64 ebben a tekintetben nagy rugalmasságot biztosít. Ha az alapértelmezett riportprofilok sok olyan részletet is tartalmaznak, melyekre a leltárhoz nincs szükségünk – vagy éppen ellenkezőleg, számunkra fontos információk hiányoznak a riportokból –, hozzunk létre egyéni riportprofilokat! Ezek használatával pontosan meghatározhatjuk az AIDA64 számára azoknak az adatoknak a körét, melyeket fel akarunk venni a leltárba.

Tovább a cikkhez
5.Hogyan kaphatok azonnali értesítést a hardveres és szoftveres változásokról?

Az AIDA64 Business és Network Audit nem csupán a különböző időpontokban készült riportok között bekövetkező változások követésére ad lehetőséget, hanem képes azonnali értesítéseket is küldeni a hardver- vagy szoftverkörnyezetben történt változásokról. A program többféle csatornán tud valós időben riasztást küldeni egy sor eseményről, potenciális hibáról.

Tovább a cikkhez
6.Hogyan tudjuk kideríteni, hogy a hálózatunkban a felhasználók mely programokat használják?

NTFS fájlrendszer használatakor a Windows számos olyan információt el tud tárolni az egyes fájlokról és mappákról, melyek alapján hasznos kimutatásokat készíthetünk. Ha a fájlrendszer e funkcióját engedélyezzük, nem csupán a fájl méretét vagy létrehozásának dátumát ismerhetjük meg, hanem például a módosítások vagy utolsó hozzáférés dátumát is. Az utolsó hozzáférés dátuma minden olyan alkalommal frissül, amikor hozzáférünk a fájlhoz – azaz másolás, megnyitás és áthelyezés esetén is – így ez az adat elárulja, hogy egy adott programot mikor indítottak el utoljára. Ezt az információt egyszerűen tudjuk kérdezni az AIDA64 fájlkereső szolgáltatásában.

Tovább a cikkhez
7.Hogyan szűrhetek ki bizonyos fájlokat a számítógépekről?

Az AIDA64 Business és Network Audit kiadása rendelkezik fájlkeresővel, melynek segítségével fájlnév és/vagy kiterjesztés alapján kereshetünk állományokat a hálózatra csatlakozó számítógépeken. Ez a funkció rendkívül hasznos lehet például olyan szervezeteknél, ahol szigorú biztonsági előírások betartatására van szükség. A kereső használatával felkutathatjuk például a klienseken található zenefájlokat, és azok listáját elmenthetjük az egyes PC-krők készülő riportokba. Ahhoz, hogy a lista a riportokban megjelenjen, csupán be kell állítani a keresési feltételeket, és a Fájlkereső lapot fel kell venni a riportban szereplő oldalak közé.

Tovább a cikkhez
8.Hogyan kell beállítani a MySql és a MS Sql adatbázist?

A MySQL az egyik ajánlott adatbázis az MS SQL mellett, melyet az AIDA64 teljes mértékben támogat.

Tovább a cikkhez
9.Szeretném feljegyezni és kezelni a számítógépeim árát és információit. Hogyan tehetem ezt meg?

Erre szolgál a szoftverben az úgynevezett „Eszköz profil”, amellyel számontarthatjuk a számítógépeink kézi nyilvántartást igénylő adatait. Itt olyan, az AIDA64 által nem kiolvasható, de a számítógép nyilvántartása szempontjából lényeges eszközinformációkat – például sorozatszám, beszerzés vagy javítás dátuma, felhasználó neve, elérhetősége stb. – adhatunk meg, melyek a leltárkezelőben meg fognak jelenni.

Tovább a cikkhez
10.Hogyan tudom rendszerezni a Windows eseménynapló-bejegyzéseket?

Az AIDA64-gyel a Windows eseménynaplóit is el tudjuk menteni a riportokba, ám a teljes eseménynapló riportba gyüjtése sok időbe telhet, és később is lassíthatja az adatbázis kezelését. A szoftver ezért lehetőséget ad arra, hogy a naplóbejegyzéseket szűrjük, megadhassuk, hogy milyen típusú események kerüljenek a riportba.

Tovább a cikkhez
11.Hogyan lehet a céges hálózatra nem kapcsolódó vállalati számítógépekről rendszeresen riportot készíteni?

Az AIDA64 Business és Network Audit kiadásaival azokról a céges számítógépekről – például notebookokról – is tudunk riportot készíteni, melyek nem kapcsolódnak mindig a helyi hálózatra. Így azokat a napi használatban lévő eszközöket is fel tudjuk venni a naprakész PC-leltárunkba, amelyekkel gyakran a telephelyen kívül (is) dolgoznak.

Amennyitben rendelkezik tartományvezérlővel, olvassa el a tartományi környezethez tartozó útmutatónkat.

Tovább a cikkhez
12.Hogyan lehet a CSV-riportokat adatbázisba importálni?

Az AIDA64 Business és Network Audit lehetőséget nyújt a CSV-fájlok adatbázisba importálására, így a korábban – vagy az adatbázishoz közvetlenül nem kapcsolódó gépeken – készült CSV-fájlokat könnyedén hozzá lehet adni a központi adatbázishoz.

Tovább a cikkhez
13.Hogyan készítsek a döntéshozók számára áttekinthető leltárt?

Az AIDA64 által készített számítógép-leltár a beállításoktól függően rendkívül részletes is lehet, így számos olyan adatot is tartalmazhat, mely elsősorban a rendszeradminisztrátorok, informatikusok számára lényeges. Az alábbiakban ahhoz nyújtunk segítséget, hogy miként lehet az adattömegből a döntéshozók számára releváns adatokat összegyűjteni és könnyen átlátható formában tálalni.

Tovább a cikkhez
14.Hogyan lehet a távoli gépek adatait lekérni?

Akárcsak a helyi számítógép esetében, a távoli számítógépekről is megtudhatunk minden információt az AIDA64 Business segítségével. A kapcsolódás alatt az oldalmenün és az információs ablakban is a csatlakozott számítógép adatait tekinthetjük meg a helyi számítógép adatai helyett.

Tovább a cikkhez
15.Hogyan tudok a hálózat számítógépeiről azonnali riportot készíteni?

A hálózatban található számítógépekről kézi indítással is többféleképpen készíthetünk riportokat, az alábbiakban ezeket mutatjuk be részletesen. A Távoli Riport varázsló segítségével kiválaszthatjuk, hogy milyen adatokról készüljön jelentés, hová készüljön ez, illetve hogy milyen formátumban. Ez a művelet parancssorból is elvégezhető, amit így akár ütemezhetünk is.

Tovább a cikkhez
16.Hogyan lehet ellenőrizni a távoli gép megfelelő működését, kihasználtságát?

Az AIDA64 távoli megfigyelés funkciójával nyomon követhetjük a hálózatban található számítógépeink aktivitását, megfigyelhetjük, hogy minden megfelelően működik-e, és szükség esetén be is avatkozhatunk.

Tovább a cikkhez
17.Hogyan lehet parancsokat kiadni egyszerre az összes távoli számítógépnek?

Az AIDA64 Business változatában a távoli számítógépeken parancsokat is végre tudunk hajtani a távoli megfigyelés szolgáltatás segítségével.

Tovább a cikkhez
18.Hogyan lehet a távoli számítógépeket vezérelni?

Távoli számítógépek vezérlésére a menüsávban, a Távoli fül alatt lévő távvezérlést lehet használni: ilyenkor IP-cím vagy számítógépnév megadásával tudunk csatlakozni a távoli számítógéphez. Ez a funkció grafikus felületen keresztül a távoli számítógép irányítását teszi lehetővé, valamint lehetőséget ad fájlok küldésére és fogadására a gépek között.

Tovább a cikkhez
19.Hogyan konfiguráljam a tűzfalat a távoli funkciók használatához?

Ahhoz, hogy az AIDA64 Business távoli elérés szolgáltatását használni lehessen, a kliensek helyi tűzfalán engedélyezni kell a szoftver számára a szabad kommunikációt. Erre az AIDA64 első indításakor a Windows tűzfal két felugró ablakban fogja figyelmeztetni a kliensgépek felhasználóit. A nem hozzáértő felhasználókat azonban megzavarhatja, hogy egy számukra ismeretlen program kér engedélyt a tűzfalon való átjutásra. Feltételezhetjük, hogy többen óvatosságból nem fogják megadni az engedélyt az AIDA64-nek, amivel annak távoli elérés funkcióját blokkolják.

Tovább a cikkhez
20.Hogyan ellenőrizzük pendrive-unk valódi kapacitását az AIDA64-gyel?

Lehet az ember bármennyire tapasztalt és sokat látott, egy hamis adathordozót felismerni szinte lehetetlen. A külsőből ítélni nem érdemes, mert nyomozásunk során több százféle dizájnú és kapacitású eszközt is találtunk. Ami ennél is ijesztőbb, hogy a márkajelzésben sem szabad megbízni, mert a felfedezett, hamis kulcsok között volt többféle Samsung, Kingston, Toshiba stb.

Tovább a cikkhez
21.Az érzékelők hibás értékeket adnak, hogyan tudom ezt kijavítani?

Ha egy vagy több hardver érzékelői hibás értékeket jeleznek az AIDA64 felé, akkor a szoftver által megjelenített érzékelőadatokat érdemes korrigálni. Azt, hogy az érzékelők mennyit „tévednek”, leginkább precíz mérőműszerekkel lehet megállapítani, de ilyenek azért nem találhatók meg minden háztartásban. Ezek híján a problémáról az interneten, szakfórumokban tudunk tájékozódni.

Tovább a cikkhez
22.Hogyan tudjuk tesztelni az új hardvereinket?

Az AIDA64 Extreme, Engineer és Business kiadása több olyan tesztmodult is tartalmaz, amelyekkel ellenőrizhetjük a számítógép egészének, illetve az egyes hardverkomponenseknek a megbízható működését, teljesítményét. E lehetőségek hasznosak lehetnek akkor is, ha a meglévő hardvereink esetében merül fel a hiba gyanúja, de akkor is, ha az új eszközök hibátlanságáról szeretnénk meggyőződni.

Tovább a cikkhez
23.Hogyan készítsek OSD panelt?

A Windows asztalán látható OSD panelen a rendszer adatait tudjuk megjeleníteni, többek között olyan érzékelőadatokat, mint hőmérsékletek, a hűtőventilátorok fordulatszáma, feszültség- és fogyasztásértékek. A megoldás hasonló a SensorPanelhez, ám azzal ellentétben csak szöveges információk felsorolására használható.

Tovább a cikkhez
24.Hogyan tudom beállítani az érzékelőikonokat?

Az OSD panel, a SensorPanel és a RemoteSensor mellett az AIDA64 arra is lehetőséget ad, hogy a hardverek állapotával kapcsolatos adatokat – így az egyes komponensek hőmérsékletét, a ventilátorok fordulatszámát, a feszültség- és fogyasztásértékeket – a Windows tálcáján ikonokban jelenítsük meg.

Tovább a cikkhez
25.A Leltárkezelő miért nem jelenít meg minden információt?

Az AIDA64 rendkívül részletes információkkal szolgál a számítógépekről, például csak a DMI-oldal körülbelül 1175 sornyi adatot tartalmaz. Annak érdekében, hogy a hálózati leltár mindenki számára egyszerűen kezelhető legyen, a szoftver beépített Leltárkezelője csak a legfontosabb információkat jeleníti meg. Csak érdekességképpen: egy teljes riport körülbelül 26 000 sornyi információt tartalmaz, míg egy audit riport csupán 1800 sornyit.

Tovább a cikkhez
26.Hogyan készítsek Sensor panelt?

A SensorPanel segítségével a rendszer információs adatokat, hőmérsékleteket, hűtőventilátort, feszültséget és fogyasztásokat jeleníthetjük meg az asztalon, egy panelen. Az OSD paneltől eltérően több lehetőséget rejt, beleértve a grafikonokat, szenzor elemeket, műszereket, képeket, szövegeket.

Tovább a cikkhez
27.Hogyan telepítsük az AIDA64 Extreme-et és Engineert?
A program beüzemelése egyszerűen elvégezhető a letölthető EXE-telepítőcsomag vagy ZIP-csomag használatával.Tovább a cikkhez
28.Hogyan tudok riportot készíteni a Linuxos gépekről?

Az Linux Extension for AIDA64 egy központi Windows-megosztáson található. Első lépésben hozzunk létre egy felhasználót kifejezetten a riport készítésére, majd a létrehozott felhasználóval készítsünk egy olyan hálózati megosztást, amelyhez „Teljes hozzáférés” joga, valamint „Olvasás és végrehajtás” NTFS-joga van! Ez lehet például a \\Szerver_IP_címe\LinuxExtensionForAIDA64. Természetesen használhatjuk a szerver nevét is a szerver IP-címe helyett. Másoljuk ide a LinuxExtensionForAIDA64.tar.gz-fájl tartalmát!

Tovább a cikkhez